Vergelijk energieleveranciers
Heeft u een slimme meter? We leggen uit wat dit is, hoe het werkt en wat u er mee kunt.
Een slimme meter is een nieuwe generatie energiemeter, die registreert hoeveel stroom en gas u verbruikt. De meter geeft automatisch de meterstanden aan uw energieleverancier door.
Iedere maand ontvangt u van uw leverancier een overzicht van uw verbruik en de kosten. Zo krijgt u inzicht in uw energieverbruik.
Een slimme meter scheelt u een hoop werk. U hoeft de meterstanden niet zelf meer hoeft door te geven. Zo wordt bijvoorbeeld overstappen naar een ander energiebedrijf makkelijker.
U kunt de slimme meter koppelen aan een energie verbruiksmanager. Bijvoorbeeld aan een app of website. Daarmee heeft u inzicht in uw actuele verbruik en ziet u bijvoorbeeld het effect van het lager zetten van de verwarming.
Wilt u weten hoe u in uw situatie het beste energie kunt besparen? Neem contact met ons op. Het team van Simple Switch denkt graag met u mee.
Heeft of krijgt u stadsverwarming? Dan is het niet mogelijk zelf uw energieleverancier te kiezen voor het verwarmen van uw huis.
Met stadsverwarming heeft u geen eigen CV-ketel thuis, maar krijgt u via een ondergronds buizensysteem warmte aangeleverd. Het grote voordeel is natuurlijk dat u geen CV-ketel hoeft aan te schaffen en te onderhouden. Een nadeel is dat u niet zelf uw leverancier kunt kiezen. De leverancier is altijd hetzelfde en voor warmte kunt u dus niet overstappen.
Is het toch mogelijk te besparen met stadsverwarming?
Ja, dit is zeker mogelijk. U kunt namelijk voor stroom wel overstappen naar een andere energieleverancier. Ook door over te stappen van stroomleverancier kunt u geld besparen.
Wilt u weten hoe u in uw situatie het beste energie kunt besparen? Neem contact met ons op. Het team van Simpel Switch denkt graag met u mee.
Vraagt u zich af wat u moet kiezen: vaste of variabele energietarieven? Wij leggen het verschil voor u uit én vertellen wat de beste keuze is.
Met een vast tarief weet u waar u aan toe bent. Het tarief blijft gedurende de looptijd gelijk. Met variabele energietarieven kunnen de leveringskosten wijzigen in het contractjaar. Dit kan in uw voordeel uitpakken (prijsdaling) of in uw nadeel (prijsstijging).
Naast de maandelijkse kosten is een ander belangrijk verschil ook de welkomstkorting. Dit is een eenmalige korting die energieleveranciers bieden bij nieuwe contracten. Deze korting wordt doorgaans aangeboden bij vaste contracten en bijna nooit bij variabele contracten.
Deze korting kan een groot verschil maken op uw energierekening.
Van tevoren is niet te zeggen of de energietarieven gaan dalen of stijgen. Kijkend naar de praktijk blijkt dat variabele energietarieven gemiddeld hoger liggen dan vaste energietarieven.
Wilt u weten wat in uw situatie de beste keuze is? Neem contact met ons op. Het team van Simple Switch denkt graag met u mee.
Wat doen netbeheerders en wat is het verschil met een energieleverancier?
Beide partijen werken samen, zodat u licht in huis heeft en u uw huis kunt verwarmen. Een netbeheerder maakt het mogelijk dat er energie bij u thuis geleverd kan worden. Zij zorgen voor het netwerk van gas en stroom. Een energieleverancier levert vervolgens de energie, die door dit netwerk wordt vervoerd.
Netbeheerder: kabels en leidingen
Is afhankelijk van de regio waar u woont, u kunt niet zelf een netbeheerder kiezen
Zorgt voor de aanleg en onderhoud van het netwerk van kabels en leidingen, zodat gas en elektra uw huis kan bereiken.
Is uw contact bij storingen of de slimme meter
Energieleverancier: levert stroom en gas
U kiest zelf uw energieleverancier
Levert u energie
Is uw contact bij betaling en verhuizing
Heeft u andere vragen? Neem gerust contact met ons op. Het team van Simple Switch denkt graag met u mee.
Vraagt u zich af wat duurzame energie precies is en bovenal, waarom u voor duurzame energie zou kiezen? We leggen het u uit.
Duurzame energie is afkomstig van energiebronnen die nooit opraken. Dit zijn energiebronnen als zon, wind, aardwarmte, biomassa en waterkracht. Daarnaast veroorzaken ze geen luchtvervuiling en geven ze weinig CO2-uitstoot. In tegenstelling tot grijze energie is duurzame energie niet belastend voor het milieu.
Wat goed is om te weten is dat groene energie voor u als consument niet duurder is dan grijze energie. De duurzame energieprijzen worden bewust laag gehouden, zodat meer mensen er gebruik van gaan maken.
Op de website van Simple Switch vindt u alleen maar energieleveranciers die groene energie leveren.
Wilt u weten welk energiecontract met groene energie voor u het meest aantrekkelijk is? Neem contact met ons op. Het team van Simple Switch denkt graag met u mee.
Wilt u weten wat grijze energie precies is? We leggen het u uit.
Grijze energie wordt opgewekt uit niet-duurzame energiebronnen, maar met fossiele brandstoffen. Het nadeel van deze brandstoffen is dat ze op den duur opraken én dat ze schade aan het milieu aanbrengen. Bij het opwekken van grijze energie wordt namelijk CO2 uitgestoten wat bijdraagt aan het broeikaseffect.
Door deze nadelen wordt er steeds meer groene energie aangeboden. Ook de overheid stimuleert het gebruik van groene energie door de prijzen gelijk te houden. U betaalt niet meer voor groene energie dan voor grijze energie.
Op de website van Simple Switch vindt u alleen maar energieleveranciers die groene energie leveren.
Wilt u weten welk energiecontract met groene energie voor u het meest aantrekkelijk is? Neem contact met ons op. Het team van Simple Switch denkt graag met u mee.
Hoe zit uw energierekening in elkaar? We leggen het u uit, zodat u snapt welke posten er op staan en weet waar u voor betaalt.
De energierekening per energieleverancier kan verschillen hoe deze er precies uit ziet, maar globaal staan er dezelfde posten op. Deze posten zijn:
A) Leveringskosten: dit zijn de daadwerkelijke kosten van gas en stroom. Dit maakt zo’n 30% van de energierekening uit.
B) Netbeheerkosten: dit zijn de kosten van de netbeheerder die aan uw energieleverancier in rekening worden gebracht. Dit maakt zo’n 30% van de energierekening uit.
C) Belastingen en overheidsheffingen: de overheid stelt deze tarieven vast, de energieleverancier brengt ze in rekening en draagt ze weer af. Dit maakt zo’n 40% van de energierekening uit.
D) Overige posten: verder staan er de in rekening gebrachte voorschotbedragen op, het totaal van de afrekening en het nieuwe voorschotbedrag.
Lagere energierekening
De energierekening bestaat uit veel onderdelen. Op de onderdelen A, leveringskosten, en C, belastingen, heeft u zelf invloed door energie te besparen. Immers, hoe minder u verbruikt hoe minder u betaalt. Dat geldt ook voor post C, u betaalt namelijk voor iedere kWh aan elektriciteit en m3 gas die u gebruikt, energiebelasting.
U kunt ook besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier.
Heeft u vragen over uw energierekening of wilt u weten wat het wisselen van energieleverancier betekent voor uw energierekening? Neem contact met ons op. Het team van Simple Switch denkt graag met u mee.
Waar bestaat de jaarafrekening van uw energieleverancier uit en hoe controleert deze? We leggen u graag uit waar u op moet letten.
Ongeveer een jaar nadat u klant bent geworden bij een nieuwe energieleverancier ontvangt u de jaarafrekening. Dit ontvangt u 1x per jaar van de huidige leverancier. De jaarafrekening wordt nog wel eens verward met de eindafrekening. Deze krijgt u van een vorige leverancier bij overstap of verhuizing.
Bij de jaarafrekening wordt uw daadwerkelijke verbruik verrekend met de voorschotbedragen die u heeft betaald. U krijgt ofwel geld terug of u moet geld bijbetalen. Lees meer over alle posten op de energierekening.
Vijf punten om op te letten:
Heeft u vragen over uw energierekening of wilt u weten wat het wisselen van energieleverancier betekent voor uw energierekening? Neem contact met ons op. Het team van Simple Switch denkt graag met u mee.
Wat is een voorschotnota en hoe wordt het termijnbedrag bepaald? We leggen het u uit.
Iedere maand betaalt u een bedrag voor elektra en gas aan uw energieleverancier. Dit heet de voorschotnota, het voorschotbedrag of het termijnbedrag. Na een jaar geeft de energieleverancier aan hoeveel u daadwerkelijk heeft gebruikt, de jaarrekening, en verrekent dat vervolgens met de voorschotnota’s.
De posten op de voorschotnota zijn gelijk aan die van uw jaarrekening. Meer over de uitleg van de energierekening.
Hoogte van het termijnbedrag
Uw energieleverancier bepaalt de hoogte van uw termijnbedrag. Dit doen zij op basis van uw historische verbruik en de technische specificaties van uw aansluiting. Bij nieuwbouw woningen maakt de energieleverancier een schatting. Dit doen zij op basis van de grootte van de woning, ligging en mate van isolatie.
Heeft u vragen over uw voorschotnota of wilt u weten wat het wisselen van energieleverancier betekent voor uw energierekening? Neem contact met ons op. Het team van Simple Switch denkt graag met u mee.
Wat is energiebelasting en hoe wordt deze berekend? We leggen het graag uit.
Op uw energierekening vindt u ook een post ‘Belastingen of overheidsheffingen’. De overheid heft belasting op energie. Dit doet zij omdat nog veel energie wordt opgewekt uit niet-duurzame bronnen wat belastend is voor het milieu. Door het heffen van belasting wil de overheid het energieverbruik beperken.
Hoeveel energiebelasting u betaalt, hangt af van uw gas- en stroomverbruik. Per kWh aan elektriciteit en m3 gas die u gebruikt, betaalt u belasting. De tarieven stelt de overheid vast, de energieleverancier brengt ze bij u in rekening en draagt ze vervolgens weer af.
Hoe meer energie u gebruikt, hoe hoger de energiebelasting. Lees hier tips voor het besparen van energie.
Heeft u vragen over uw energierekening of wilt u weten wat het wisselen van energieleverancier betekent voor uw energierekening? Neem contact met ons op. Het team van Simple Switch denkt graag met u mee.
Wat is een eindnota, waar bestaat deze uit en hoe controleert u deze? We leggen u graag uit waar u op moet letten.
Wanneer u overstapt naar een andere energieleverancier, dan ontvangt u van deze leverancier een eindnota. Dit ontvangt u binnen 6 weken na de indiening van uw aanvraag. Op deze eindafrekening vindt u hoeveel energie u heeft verbruikt sinds de laatste jaarafrekening en of u geld terug krijgt of dat u moet bijbetalen.
De posten op de eindnota zijn gelijk aan die van uw jaarrekening. Meer over de uitleg van de energierekening.
Drie punten om op te letten:
Klopt uw eindnota niet? Neem dan binnen 2 weken na ontvangst van de eindnota contact op met uw nieuwe energieleverancier.
Heeft u vragen over uw eindnota? Neem contact met ons op. Het team van Simple Switch denkt graag met u mee.